Lemeler- en Archemerberg

Onze achtertuin

Een unieke ligging aan de voet van de berg

Een wandelparadijs in onze achtertuin! Direct vanaf de camping staat u binnen een paar passen op de Archemerberg en Lemelerberg. Zodra u de berg op wandelt is het net alsof u in een levend schilderij terechtgekomen bent. U kunt er lange wandelingen maken zonder ook maar iemand tegen te komen.
Het gebied kenmerkt zich door de afwisseling van heide, zandvlaktes, bossen en de inmiddels beschermde jeneverbessen.

Ontdek de Lemelerberg
De Lemelerberg is een heuvelachtig natuurreservaat dat ontstaan is tijdens de voorlaatste ijstijd. Tijdens deze ijstijd baanden metersdikke gletsjers zich via Scandinavië richting Nederland. Met ongekende kracht werden zand en grind door de gletsjers vooruitgeschoven. Ten oosten en westen van de huidige Lemelerberg kropen ijstongen langzaam omhoog. De gletsjers duwden als reusachtige bulldozers de bevroren grond opzij. Op die manier ontstonden in het landschap hoge stuwwallen, ontstaan door gekantelde bodemlagen, waaronder de Lemelerberg. Met een hoogte van bijna 80 meter is de Lemelerberg één van de hoogste punten in Overijssel.

 

 

Schaapskudde
Tot 100 jaar geleden was de heide een kale vlakte, met zelfs zandverstuivingen door overbegrazing van vele schaapskuddes die graasden op de heide. Deze schaapkuddes verdwenen waardoor de berg begon dicht te groeien met bos. Sinds 1979 heeft Landschap Overijssel weer een schaapskudde van 400 schapen in het gebied lopen in het voor- en naseizoen, zodat het gebied open blijft en het gras niet te hoog groeit. Tijdens een wandeling op de berg kunt u ineens tussen de Veluwse heideschapen staan.

De Leeuw op de Lemelerberg
Wanneer u een wandeling maakt over de berg, kan het zijn dat u ineens oog in oog staat met een Leeuw! Deze bronzen leeuw ‘waakt’ sinds 1913 over het ‘herinneringspark 1831’. Dit park is gesticht als  herdenking van 100 jaar onafhankelijkheid.

Natuurwerkdag
Behoud van Natuur & Landschap vinden wij bij De Lemeler Esch erg belangrijk. Daarom proberen wij op allerlei manieren Landschap Overijssel te steunen. Ieder jaar organiseert De Lemeler Esch samen met Landschap Overijssel de Natuurwerkdag (of eigenlijk -ochtend).

Actief op de berg
Iedere natuurliefhebber kan zijn hart ophalen op de Lemeler- en Archemerberg. Er is een verscheidenheid aan wandelroutes, fietsroutes, een ruiterroute en ook rolstoelpad voor mindervaliden.

Vanuit de Lemeler Esch zijn er verschillende wandelroutes die over de lemelerberg gaan. Kom over de berg is een populaire tocht van 5,4 km voor het hele gezin, welke leidt naar het Theehuis op de lemelerberg. Laat u verrassen door alle verschillende wandelmogelijkheden.

Direct boeken
info@lemeleresch.nl
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×