Het verhaal van Krishnamurti

Langs vergeten paden

” Waarheid, zeg ik u, is een land zonder paden, dat langs geen enkele weg, door geen enkele godsdienst, geen enkele sekte, valt te bereiken. […] Omdat waarheid onbegrensd, absoluut en onbenaderbaar is, langs welke weg ook, is ze niet te organiseren. […] Het is mij er niet om begonnen een nieuwe godsdienst of een nieuwe sekte te stichten, of nieuwe theorieën of nieuwe filosofieën in te voeren. Integendeel, het gaat mij om het enige dat wezenlijk belangrijk is: dat de mens echt vrij zal zijn.”

Deze woorden sprak Krishnamurti op 3 augustus 1929 tijdens het jaarlijkse kamp van de internationale Orde van de Ster op de Besthmenerberg in Ommen.

 

 

Deze bijzondere geschiedenis vond begin vorige eeuw plaats in Ommen. De Orde van de Ster van het Oosten organiseerde grootse kampen waar mensen vanuit heel Europa kwamen luisteren naar Jidda Krishnamurti , de nieuwe wereldleider .

Philip Dirk van Pallandt (1889-1979) heeft een rol gespeeld in de komst van Krishnamurti naar Ommen. Hij was een sociaal bewogen mens die zich sterk betrokken voelde bij maatschappelijke vernieuwing en geestelijke ontwikkeling. Al vroeg had hij belangstelling voor het werk van Baden Powell en zijn padvindersbeweging en hij verdiepte zich tevens in de theosofie. In 1921 bracht Krishnamurti op uitnodiging van Van Pallandt een bezoek aan het landgoed Eerde. Bij deze gelegenheid bood Van Pallandt hem het landgoed aan. Na aarzelen besloot Krishnamurti (die geen persoonlijke eigendommen wilde hebben) op het aanbod in te gaan met dien verstande dat de bezittingen ondergebracht werden in de “Eerde Stichting”. Van Pallandt was inmiddels toegetreden tot de Theosofische Vereniging en de Orde van de Ster van het Oosten. Met de komst van Jiddu Krishnamurti (1895-1986) werd wereldgeschiedenis geschreven.

Artikel RTV Oost

RTV Oost heeft een interessant artikel geschreven over het verhaal van Krishnamurti. Waar komt hij vandaan? En waarom Ommen als spiritueel wereldcentrum werd gekozen. Zeer de moeite waard om te lezen en de (korte) video te bekijken.

Lees hier het artikel

Wandelen langs vergeten paden

Vandaag de dag is het nog steeds mogelijk om dezelfde paden te lopen die Krishnamurti in de jaren 20 van de vorige eeuw liep.  Deze wandeling neemt u mee naar waar de Sterkampen plaatsvonden, naar Landgoed Eerde waar Krishnamurti verbleef en het Bostheater waar bijeenkomsten plaats vonden. Een bijzondere wandeling ‘langs vergeten paden’.

 

 

 

 

Benieuwd naar het laatste nieuws en activiteiten?

Het meest recente nieuws en de leukste activiteiten vindt u hieronder.

Direct boeken
info@lemeleresch.nl
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×